Kees Nanne

Beeldhouwer Kees Nanne (1955) woont in Haarlem.Kees Nanne

In de jaren ’90 startte Kees met een cursus beeldhouwen in de Egelantier in Haarlem. Enkele jaren later volgde een eerste expositie in Haarlem en in 2001 bij de provincie Noord-Holland. Sinds tien jaar beeldhouwt hij bij de Zaterdagateliers in Haarlem, die tweejaarlijks exposeren in Haarlem. In 2014 heeft Kees een overzichtstentoonstelling in de het gemeentekantoor Stadstimmertuin in Amsterdam gehad. De gemeente heeft hier 2 beelden gekocht. (Kees werkt zowel in opdracht als voor verkoop).

Persoonlijke inspiratie

“Ik zoek met mijn beeldhouwen naar spanning en schoonheid. Ik haal mijn ideeën vaak uit de steen of het hout zelf, maar ook uit de natuur of iets wat ik bijvoorbeeld op reis heb gezien. Dat is vaak het startpunt, het beeld vormt zich verder onder mijn handen. Ik hak meestal heel ambachtelijk met beitel en hamer en kijk, draai en bewerk net zolang tot ik het spannend genoeg vind. Mijn beelden zijn heel verschillend, maar ik heb inmiddels wel een eigen, wat organische vormgeving ontwikkeld.” Op de foto boven ben ik aan de slag met het maken van “de noot” dat onderdeel van het beeld “de boom” is geworden.

 

Ik werk meestal met verschillende soorten steen (albast, Belgisch hardsteen, marmer en graniet), maar ook in hout. Het liefst combineert hij deze tot een compositie. Ik zoek met mijn beelden naar een primitieve innerlijke kracht. De Roemeense beeldhouwer Brâncuși is een van mijn grote voorbeelden.  Ook de beelden gebaseerd op paarden van Marini hebben indruk op mij gemaakt. Een van de beelden van laatstgenoemde beeldhouwer heeft mij geïnspireerd voor een nieuw beeld: ik heb het paard op de rug gedraaid, met de benen omhoog in hout en steen. Je moet goed kijken om er nog een paard in te zien.